Body Mass Index
Beregn dit eget Body Mass Index (BMI)
Hvad vejer du om morgenen uden tøj på?Kg.
Hvor høj er du?cm.
Hvor gammel er du ?år.
Hvad viser BMI-tallet?
Begrebet BMI står for "Body Mass Index", hvilket oversat til dansk svarer til "kropsmasse-indeks". BMI-tallet anvendes til at vurdere, om kropsvægten er passende set i forhold til højden. Tallet er et indirekte udtryk for, hvor stor en andel af kropsvægten, der udgøres af fedt. Det har nemlig vist sig, at der er en tæt sammenhæng mellem BMI-tallet og kroppens fedtprocent. Det vil med andre ord sige, at jo højere BMI-tal, jo større del af vægten udgøres af fedt.

Hvordan udregnes BMI-tallet?
BMI-tallet udregnes ved at dividere kropsvægten med højden (i meter) ganget med sig selv. For en person der f.eks. vejer 82 kg og er 1,75 meter, udregnes BMI på følgende måde: 82 kg / 1,75 meter x 1,75 meter = 26,8 som er personens BMI-tal.

Beregning af dit BMI-tal
BMI-tallet og anbefalingerne, der knyttes til tallet er kun anvendelige fra en alder på 18 år og opefter. Hvis du udfylder de tomme felter i skemaet, beregnes dit BMI-tal. Sammen med resultatet bringes en oversigt over, hvad de forskellige BMI-tal betyder. Her kan du også vælge at klikke dig videre til tip og råd om, hvordan du kan tabe dig eller tage på, hvis du har behov for det.


Inddeling af BMI-tal
BMI-områder
Anbefalinger.
Undervægt
Du bør forsøge at tage på.
Normalvægt
Din vægt er passende.
Overvægt
Du har sandsynligvis brug for at tabe dig. Din læge kan hjælpe dig med at afgøre det.
Fedme
Du har brug for at tabe dig. Få evt. din læge til at hjælpe med at tilrettelægge vægttabet.
Alder: 18-34 <19 19-24 25-30 >30
Alder: 35 og opefter <19 19-26* 27-30 >30

*årsagen til at intervallet med "normalvægt" er større hos personer ældre end 34 år er, at det er normalt og uden sundhedsmæssig risiko, at vægten (og dermed også BMI-tallet) er lidt større fra midten af trediverne og frem til en alder på 60-70 år.

Hvornår er BMI-tallet passende?
Hvilken kropsvægt der er passende afhænger af flere faktorer heriblandt højde, knoglebygning og mængden af muskler på kroppen. Denne forskellighed er der taget højde for i vurderingen af BMI-tallene, idet normalvægt strækker sig helt nede fra et BMI-tal på 19 og op til et BMI-tal på 24-26. Ligger BMI-tallet udenfor dette interval, er vægten enten lavere eller højere, end det optimale.
Overvægt og fedme øger risikoen for en række forskellige lidelser, og viser beregningen af BMI-tallet mere end 24-26 (afhængig af alder), er det et tegn på, at det vil være sundt at mindske vægten.
En del mennesker synes at deres vægt er for høj, og føler sig måske ligefrem overvægtige, uden reelt at være det. Her kan beregning af BMI-tallet give støtte til at ændre opfattelsen af den aktuelle vægt, og gøre det nemmere at acceptere den bygning og sammensætning kroppen nu en gang har. Tabellen ovenfor viser de fire intervaller BMI-tallene kan indeles i.

Tilbage